Matek csigavonalban

Küldd el ennek a feladatnak a megoldását a reka.okordi@gmail.com email címre, vagy a facebookon (Tanulási nehézségek felsőben és középiskolában), és jutalmul 36 hasonló, óra eleji bemelegítésre, ismétlésre, figyelemfejlesztésre, gyakorlásra is jó feladatot küldök, melyet egyenként, vagy füzet formájában is kinyomtathatsz, vagy ppt-ben is kivetíthetsz (kapsz online linket, pdf-et, és linket minden képhez, melyet egyszerűen be tudsz másolni ppt-be).

Az alábbiakban egy olyan feladat következik, mely fejleszti a figyelmet, bővíti a munkamemóriát, ugyanakkor alkalmas az alapműveletek gyakorlására is.

A feladatot háromféle nehézségi szint szerint biztosíthatjuk a diákoknak:

  1. A diáknak megengedjük, hogy olvasás közben szabadon forgathassa a lapot.
  2. A diákot megkérjük, hogy olvasás közben ne forgassa a lapot. Így egyrészt különböző írásirányokra, másrészt a fejjel lefelé írt szövegekre is jobban kell figyelnie, mely különösen fejleszti a koncentrációt és a két agyfélteke együttműködésére serkent az állandó irányváltásokkal.
  3. A feladatot kivetítjük a táblára a diákoknak. Így nem közvetlenül a maguk elé lapra kell figyelniük, hanem távolabbra. Ezzel kevésbé tudják kizárni a külső ingereket, miközben a feladat nagy koncentrációt igényel, hiszen jobbról balra, illetve fejjel lefelé írt szövegekre is figyelniük kell. Ez a módszer szintén segít az összpontosítás fejlesztésében.

 

Hány összeadásnak az eredménye 12?

csiga_osszeadas_12

Letölthető kép: Addition problems 12

Leave a comment